نکاتی در مورد جشن حنابندان عروس

نکاتی در مورد مراسم حنابندان عروس

حنابندان چه مراسمی است؟

مراسم حنابندان که آخرین رسم از آداب عروسی ایرانی می باشد، جشنی است که در واقع به خاطر خداحافظی عروس از خانواده اش و آخرین شب سکونت وی در منزل پدری اش برگزار می شود.

در قدیم الایام رسم بر آن بود که سینی حنا دور تا دور مجلس گردانده میشد و زنان حاضر در مراسم تماما دست های خود را به حنا آغشته می کردند. باور ایرانیان باستان این بود که حنا از بهشت است و نشانه ای از شادی، محبت و کامروایی دارد.

این مراسم در هر شهر با شیوه ای خاص برگزار میشود؛ ولی درکل حنابندان یعنی خیساندن و آماده کردن حنا و سپس آغشته کردن دست و پای عروس و داماد به آن می باشد.

در گذشته سنت این جشن چنین بود که حنا در منزل داماد تهیه می شد و داماد آن را همراه خانواده اش با ساز و آواز به منزل عروس می برد و با اجازه بزرگ ترها مراسم حنابندان را شروع می کردند. خواهر عروس دستان عروس را و برادر داماد دستان داماد را حنا می بستند.

در برخی شهرها عروس در مراسم حنابندان شال قرمز رنگی روی سر خود می اندازد و دست راست خود را بالای سرش می گیرد و تمام حاضرین در مجلس هدایایی را در دست او می گذارند.

امروزه حنا را پس از خیساندن و آماده کردن، در سینی های زیبای خاصی می گذارند و روی حنا را طرح دار می کنند و بر طبق رسوم آن را برای خانواده ی داماد و یا عروس می برند.


گاهی هم خانواده ی عروس و داماد هر کدام جداگانه برای اقوام خود حنا را آماده می کنند و رقابتی برای این که کدام فامیل به شکل زیباتری این کار را انجام می دهند وجود دارد.

معرفی مکان های برگزاری آیین حنابندان

مکان هاي برگزاری مراسم حنابندان شامل: آيين هورزان دماوند بخش آبسرد، بلوچستان، تهران، خراسان، رمشك، سروستان، سه هزار تنكابن، شوشتر، فش، كلاردشت، آذربایجان.

حنابندان در فرهنگ های مختلف نام های متفاوتی دارد که میتوان از آن ها به: حينابنون، انيبندان، حنا گئجه سی، حنابندان يا حنابندون و اشاره كرد.

حنابندان در شب قبل از عروسی


معمولا مراسم عروسی شامل دو بخش است: اول حنابندان که در شب قبل از عروسی انجام می گیرد و دوم مراسم اصلی عروسی که در گذشته های دور بین هفت تا ده شبانه روز برگزار می شد و پذیرایی از مهمان ها عموما با نقل، شیرینی، شربت، میوه انجام می گرفت.

حنابندان به شیوه ی امروزی


مراسم حنابندان به شیوه ی امروزی بیشتر شبیه به پارتی های گودبای مجردی و پای کوبی و رقص انجام می پذیرد اما افرادی نیز هستند که دوست دارند سنت های قدیمی ایرانی را در مراسم ازدواج خود به جا آورند.

برای متفاوت بودن و امروزی بودن مراسم حنابندان، جایی غیر از خانه ی پدری را برای برگزاری جشن انتخاب کنید. اگر امکان این امر برای شما وجود ندارد، خانه تان را تزئین کنید و برای مهمانان تم لباس تعیین کنید.

همچنین تالار هایی هستند که برای برگزاری مراسم حنابندان سالن های جداگانه ای را درنظر گرفته اند. این سالن ها تزئینات ویژه ای برای مراسم حنابندان دارند.

بیشتر بخوانید:تشریفات برگزاری جشن نامزدی