مراسم پاتختی چیست؟

مراسم پاتختی

یکی از چالش‌های مهم عروس خانم‌های ایرانی برپایی باشکوه جشن عروسی و از آن مهم‌تر برگزاری مراسم پاتختی است. در اصل برپایی این مراسم سنتی کمک هرچه بیشتر اقوام و آشنایان به آغاز زندگی عروس و داماد  و هموار شدن مشکلات مالی در شروع زندگی هست.

تاریخچه

البته در گذشته مراسم پاتختی به گونه دیگری برگزار می شد، بدین صورت که سه روز بعد از جشن عروسی با عنوان «روز سوم» که با جشن و پایکوبی همراه بوده، برگزار می شد و پذیرایی از مهمانها به صورت آش و شیرینی بوده اما اکنون با گذر ایام مراسم پاتختی به طور همزمان یا به فاصله یک روز بعد با جشن عروسی برگزار می شود.

آیین مراسم پاتختی

پاتختی یا به‌اصطلاح همان نشاندن عروس به صندلی مراسمی است که به فاصله یک روز بعد از مراسم عروسی و به‌صورت جشن عصرانه که طی آن اقوام و دوستان و تمام خویشاوندان عروس و داماد هدیه‌ای را به‌رسم یادبود به این مراسم می‌برند برگزار می‌شود.
 مفهوم این جشن بدین صورت است که عروس شب قبل را بصورت باکره بوده و آن شب را رد کرده است و با افتخار و فخر به دختران جوان دیگر به پای تخت می نشیند.

جشن پاتختی فقط مختص حضور زنان بوده و آقایان نمی‌توانند شرکت کنند. 

ساعت و پذیرایی

این مهمانی ساده که بعدازظهر بین ساعات 16 الی 19 تدارک دیده می‌شود به عهده خانواده عروس بوده و پذیرایی آن به‌صورت کیک، میوه، شیرینی و نوشیدنی های فصل است. 

رسومات پاتختی

بعد از صرف پذیرایی نوبت به اهدای هدایای مهمان‌ها می‌رسد. در ابتدا رسم بر آن است تا بزرگترها و افراد نزدیک هدایای خود را به فراخور توانایی تقدیم عروس و داماد کنند، اگرچه مهمان‌ها سعی می‌کنند هدایای آبرومندانه خود را به‌صورت جنس اعم از پتو، ظروف تزئینی کریستال و بلور، ساعت، تابلو و … پیشکش عروس کنند.
اما بهتر آن است تا بزرگ‌ترهای عروس و داماد از خانم‌های فامیل بخواهند تا این هدایا تبدیل به احسن شده و به‌صورت پول و سکه تقدیم گردد تا عروس و داماد طبق سلیقه خودشان با پولهای جمع شده کمبودهای جهیزیه شان را جبران کنند.

خوب یا بد بودن مراسم پاتختی

برگزاری این مراسم به نظر طرفین بستگی دارد چرا که ممکن است زوجین خسته از تکرار مراسم بفکر استراحت باشند و یا حتی توانایی هزینه کردن برای این جشن بعد از مراسم عروسی را نداشته باشند و عقاید هرکس نسبت به این جشن متفاوت است .
اما هستند افرادی که طبق رسوم گذشته پایبند به برگزاری مراسم پاتختی هستند و لذا از آنجایی که این مراسم دربردارنده هزینه های سرسام آور نمیشود و از طرفی با کمک مالی به زوجین همراه است با ساده و کم خرج برگزار شدن آن خاطره خوبی را ثبت و ضبط می کنند.

بیشتر بخوانید: آداب و رسوم مراسم بله برون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.